Žindyvės mityba

  • Geriausias maistas kūdikiui yra mamos pienas. Su mamos pienu mažylis gauna lengvai įsisavinamas maistines medžiagas, vitaminus, mineralines, biologiškai aktyvias medžiagas, imuninius kompleksus, leidžiančius kūdikiui augti ir harmoningai vystytis. Iki 4-6 mėn. kūdikiui visiškai užtenka mamos pieno ir jokio kito maisto jam duoti nereikia.

    Kas įtakoja motinos pieno gamybą?

    Gimus kūdikiui ir pasišalinus placentai, moters organizme pasikeičia hormonų sudėtis. Sėkmingai laktacijai ypatingą reikšmę turi du hormonai: pagumburio liaukos hormonas prolaktinas ir pieno tekėjimo hormonas oksitocinas. Pastarasis žindyvės organizme išsiskiria kiekvieno žindymo metu, o prolaktino naujų dozių išsiskyrimą stimuliuoja ne tik dažnas kūdikio žindymas, bet ir gera moters savijauta bei noras žindyti. Nuo šio hormono priklauso pieno gamybos procesas ir pieno kiekis.

    Motinos pieno gamybai nemažiau svarbu visavertė žindyvės mityba ir pakankamas skysčių vartojimas. Tai patenkina ne tik jos organizmo poreikius, greičiau padeda atstatyti sveikatą po nėštumo bei gimdymo, bet ir turi įtakos kokybiškam žindymui.

    Reikėtų žinoti, kad mamos pieno kokybė maistinių medžiagų atžvilgiu nepriklauso nuo suvalgyto maisto rūšies. Nėra tokių maisto produktų arba vaistažolių, skatinančių pieno gamybą. Todėl nereikia stengtis valgyti ypatingus, išskirtinius, egzotinius maisto produktus, galvojant, kad mamos pienas bus geresnis, ar del to jo gaminsis daugiau. Mamos pienas yra toks, kokio reikia kūdikiui, o jo kokybė atitinka augančio mažylio poreikius. Žindyvės maisto medžiagų ir energijos poreikis skiriasi nuo įprastinių moters poreikių. Žindyvė kasdien su maistu turėtų gauti 120-130g baltymų, 100-120g riebalų, 450-500g angliavandenių, 2-2,5l skysčių, apie 2500-3000 kcal. Jeigu žindyvė valgo nepilnavertį maistą ir gauna mažiau nei 1800 kcal, pieno gamyba (jo kiekis) mažėja.

    Žindyvė turėtų laikytis pagrindinių sveikos mitybos taisyklių: maisto produktus rinktis atsižvelgiant į sveikos mitybos piramidę; valgyti ekologiškus, kuo įvairesnius, šviežiai paruoštus, antrąkart nešildytus maisto produktus. Maitinančiai motinai nepatariama valgyti aštraus, neįprasto skonio, riebaus, rūkyto, kepto, įtartino šviežumo maisto.

    Reikėtų vengti produktų, kurių sudėtyje yra konservuojančių, skonį ir spalvą gerinančių (dirbtinių aromatinių bei dažomųjų) medžiagų, taip pat šokolado, riešutų, citrusinių vaisių. Jei žindyvė labai mėgsta pieną, tai patartina jo išgerti ne daugiau 3 stiklinių per dieną.

    Kiekvienai mamai svarbu, kad jos vaikas jaustųsi gerai, o teisinga mamos mityba turi tiesioginės įtakos gerai žindomo kūdikio savijautai. Kūdikio žarnyno gleivinė yra labai jautri, todėl kai kurie mamos suvalgyti maisto produktai gali ją dirginti, t.y. išprovokuoti dujų susidarymą žarnyne arba net dieglių atsiradimą. Be to, mamos suvalgytas maistas gali kūdikį alergizuoti. Kūdikiams alerginės reakcijos gali pasireikšti tiek odoje (bėrimas), tiek žarnyne (tokiu atveju kūdikiai gali būti labai neramūs, gausiai atpylinėti, tuštintis gleivėtomis žaliomis išmatomis arba atvirkščiai – viduriai gali užkietėti).

    Pastebėta, kad visų rūšių kopūstai, ridikėliai, ankštinės kutūros, žali pipirai, svogūnai skatina dujų susidarymą kūdikių žarnyne, dėl to jie tampa neramūs, mažiau žinda, daugiau atpylinėja. Ridikėliai, juodieji ridikai, griežčiai, česnakai, svogūnai, aštrūs prieskoniai pienui suteikia nemalonų kvapą bei skonį. Dėl šios priežasties kūdikis gali nežįsti.

    Žindyvė turėtų atsisakyti ankstyvųjų, neįprastu metų laiku išaugintų daržovių (agurkų, pomidorų, salotų, ir pan.), atvežtinių ir pramoniniu būdu šaldytų vaisių bei daržovių (dėl jų apdorojimo cheminėmis medžiagomis).

     Geriausia vartoti ekologiškus vaisius, uogas ir daržoves, tai yra užaugintus be jokių cheminių apsaugos medžiagų. Galima valgyti ir namų sąlygomis kokybiškai užšaldytas, ekologiškas prinokusias uogas ar daržoves.

    Pastebėta, kad pilvo dieglių atsiradimą gali išprovokuoti karvės ir ožkos pienas (dėl žarnyno alerginės reakcijos), produktai, kurių sudėtyje yra kofeino (net tik kava ir arbata, bet ir šokoladas, vaisvandeniai), įvairūs riešutai, cheminėmis medžiagomis apdorotas maistas.

    Pagrindinė kūdikių, maitinamų motinos pienu, alergijos priežastis yra vartojimas produktų, turinčių daug karvės pieno baltymo (varškė, sūris, jogurtas). Tai ypatingai dažna problema pirmųjų mėnesių kūdikiams, kol jų žarnyno gleivinė nėra subrendusi ir labai jautri. Jei žindyvė valgo bei geria daug pieno produktų (ypač koncentruotų), stambus karvės pieno baltymas iš mamos pieno patenka į kūdikio organizmą ir gali iššaukti kūdikio alerginę reakciją. Dėl to gali atsirasti odos bėrimas arba mažylis pasidarys labai neramus (žarnyno gleivinėje vystosi uždegimas, kas yra skausminga).

    Jeigu kūdikio virškinimo trakto sutrikimai arba bėrimai yra susiję su pieno produktų vartojimu, tuomet žindyvė turėtų sumažinti arba iš viso atsisakyti pieno produktų, kol subręs kūdikio žarnyno gleivinė( iki 4-6 mėn). Tokiu atveju, kad moters organizmas gautų pakankamai baltymų, ji turėtų valgyti daugiau mėsos (apie 150-200g kasdien).

    Kaip mamai nustatyti, ar kūdikio negalavimo priežastis yra jos vartojami maisto produktai?

    Tai nėra lengva. Sudarykite sąrašą jau minėtų produktų, kurie galėtų neigiamai veikti kūdikį. Suvalgius vieną iš šių produktų, po žindymo atidžiau stebėkite kūdikį, ar jam nepasireiškia alergijos požymiai ( bėrimai), vaikas neramus, verkia, atsirado dieglių priepuolis, vidurių užkietėjimas, viduriavimas ar kt.. Jeigu atsirado bent vienas iš aukščiau išvardintų požymių, mama turėtų atsisakyti šio produkto maždaug 10 dienų. Jeigu neigiama mažylio reakcija išnyko, vėl suvalgykite šio produkto ir stebėkite kūdikio būklę; atsiradus ar sustiprėjus išnykusioms vaiko reakcijoms, šio produkto mamai reikia visiškai atsisakyti.

    Žindanti mama turi ypatingai atsargiai rinktis maisto produktus per pirmą kūdikio gyvenimo mėnesį, nes mažylio žarnyno gleivinė yra labai jautri ir todėl jis greitai reaguoja į mamos dietos pažeidimus. Vėliau mama gali po truputį plėsti suvalgomų maisto produktų asortimentą ir stebėti ar tai neatsiliepia kūdikio savijautai.Taigi, maitinant krūtimi, reikėtų atsisakyti netgi tų produktų, kurių netoleruoja vienas ar keli artimiausi giminaičiai (kūdikis gali būti paveldėjęs šią savybę). Mamai neleistina vartoti bet kokių alkoholinių gėrimų - alkoholis iš motinos pieno patenka į kūdikio organizmą. Maitinančiai motinai be gydytojo leidimo negalima vartoti jokių vaistų, vaistažolių; nerekomenduotina buityje naudoti cheminių medžiagų, nes didesnis ar mažesnis jų kiekis patenka į mamos pieną. Žindyvė neturi rūkyti ar būti prirūkytoje patalpoje.

    Kokius gėrimus patartina rinktis žindyvei?

    Norint užtikrinti pakankamą laktaciją, žindyvė turėtų išgerti reikiamą skysčių kiekį: apie 2,5 litro per parą įvairių skysčių. Kad per pirmas dienas po gimdymo staiga nepradėtų gamintis labai daug pieno mamai užtektų suvartoti apie1,5 litro skysčių. Vėliau šį kiekį reikėtų didinti iki rekomenduotino.

    Visi gėrimai turi būti saugūs - nesukelti problemų nei pačiai moteriai, nei kūdikiui. Žindyvei netinka vaisvandeniai, gėrimai, prisotinti angliarūgšte, sultys iš koncentratų tetrapakuose (tokios sultys gaminamos iš neatrinktų vaisių, yra rūgščios, aštrios). Kavą ir juodąją arbatą reikėtų gerti saikingai (per parą - vieną puodelį kavos ir vieną puodelį arbatos). Šie gėrimai veikia šlapinimąsi (jis padažnėja), todėl organizmas netenka daugiau skysčių ir mineralinių medžiagų. Nepatartinos ir vaistažolių mišinių arbatos (užpilai, nuovirai), nes jose esančios biologiškai aktyvios medžiagos ne visada teigiamai veikia tiek motinos, tiek kūdikio organizmą.

    Jai tinka nesūrus mineralinis ar mineralizuotas vanduo, natūralios sultys iš prinokusių ekologiškų vaisių ( tokios yra kūdikių sultys), specialios žindyvių arbatos bei gėrimai.

    HiPP yra kūdikių maistelio gamintojas, tačiau jo asortimente žindyvė ras produktų ir sau. Maitinanti mama drąsiai gali skanauti kūdikių vaisines tyreles ar sultis, nebijodama, kad kūdikį išbers ar jam pūs pilvą.

    Daugeliui mamų jau yra žinoma tirpi granuliuota HiPP žindyvių arbata. Ji pagaminta iš anyžių, dilgėlių, pankolio, kmynų, melisos bei ožiarūčio ekstraktų. Vaistažolių ekstraktai šioje arbatoje yra tokios koncentracijos, kad nesukeltų pašalinio poveikio nei mamai, nei kūdikiui. Per dieną rekomenduojama išgerti 3-4 puodelius šios arbatos.

    Žindyvių sultys iš raudonų vaisių pagamintos be cukraus  su geležimi, jodu, vitaminais, cinku. Bio žolelių arbatos sudėtyje yra anyžius, pankolis, kmynai, melisa, citrininė verbena, išauginti ekologinės žemdirbystės ūkiuose. Sulčių gėrimų žindyvei rekomenduojama išgerti apie 0,5 litro per parą.  

    Prekių nėra.